שינויים בביטוח הסיעודי של קופות החולים
חברות הביטוח והמפקח על הביטוח דורשים הפחתה בזכויות ובכיסויים על מנת לעמוד בהתחייבויות ולא להכנס למצב גרעוני.
הקיבוצים בישראל נמצאים תמיד תחת שינויים: כלכליים, חברתיים וארגוניים. לצד האתגרים שגלומים בכך מדובר גם במגמות שמייצרות הזדמנויות. הקיבוץ של מודל 2025 שונה בתכלית מהקיבוץ של 1993, וכמובן שאין לדעת מה תהיה התמונה ב-2033.
דבר אחד, עם זאת, ברור לכולנו. קיבוצים רבים מתקשים להחזיק ענפים עם תפעול מיטבי ומדויק. אין כמעט מנהלי קהילה, רכזי משק או מנהלי כוח אדם, שמרוצים לחלוטין מכלל הפעילויות בקיבוץ וסבורים כי הוא מתנהל ומתופעל כמו מכונה משומנת היטב.
נהפוך הוא, רבים מהם מרגישים, בצדק, שניתן להפיק מהפעילויות יותר. לדייק יותר את ניהול הפעילות בענפים השונים, לייעל את התהליכים באופן חכם, לסנכרן טוב יותר את הפעילויות, ובסופו של יום להשאיר יותר כסף בקופת הקיבוץ לצרכי הקהילה.
הקיבוץ, כמו כל ארגון גדול ומבוזר, מתקשה לעשות את הצעד מתוך המערכת. במשקי טנא אשר ליוותה ומלווה מאות קיבוצים ברחבי הארץ ואלפי חברי קיבוץ, החליטו להרים את הכפפה בתחילת 2023, זאת, באמצעות שירות ייחודי ואיכותי שנועד לסייע לקיבוצים למקסם את יכולותיהם. וגם – חשוב לא פחות – לשמר את המיקסום לאורך זמן.
על המשימה הופקד עמיחי בשן מהמחלקה הכלכלית של משקי טנא. בן וחבר קיבוץ יגור, בעל ניסיון רב בליווי ענפי קהילה ופעילויות עסקיות וחקלאיות בקיבוצים, ובעל השכלה מולטי-דיסציפלינרית שכוללת גם תואר ראשון במנהל ציבורי וגם תואר שני בסטטיסטיקה עם התמחות בניהול לוגיסטי.
"הקיבוצים בישראל משתנים כל הזמן והתנאים שהם פועלים בהם משתנים עוד יותר מהר", מסביר בשן, "המטרה שלנו במחלקה הכלכלית של משקי טנא היא לספק לקיבוצים ייעוץ רכש וליווי פיננסי בשלושת המישורים החשובים של פעילות הקיבוץ – קהילה, חקלאות ומגזר עסקי".
"המשפט הראשון בכל פגישה הוא תמיד המסר הברור לפיו חריגות בענפים בקיבוצים הן לא גזירת גורל. אני יכול להעיד שמתוך ניסיון עם עשרות קיבוצים, אפשר להפוך כמעט כל ענף בקיבוץ למאוזן וכל פעילות עסקית לרווחית יותר. לא צריך להיות קוסם. פשוט צריך להיות יסודי. ניתוח מקצועי מעמיק, ניהול נכון ותפעול מוקפד".
בשן והמחלקה הכלכלית של משקי טנא מציעים לקיבוצים שלושה שירותים אופציונאליים (אשר יכולים כמובן להיות משולבים זה בזה):
בתחומי העסקים והחקלאות אנחנו מלווים כיום עשרות קיבוצים (ותאגידי חקלאות) ברפתות, ענפי צומח (מטעים, גד"ש/פלחה), מפעלים מקומיים קטנים, תיירות, חנויות וכו'.
אחד היתרונות המובהקים של בשן בשירות לקיבוצים הוא הידע שנצבר מתוך העבודה עצמה. לאחר טיפול בעשרות ענפים בקיבוצים, שונים ומגוונים, הפתרון מלווה בין השאר על בסיס השוואה (אנונימית) בין קיבוצים בעלי פעילות דומה.
"צברנו ידע עצום בעבודה מול ענפים רבים בקיבוצים, כך שהרעיון בליווי השוטף הוא ממש לא רק ניתוח יבש של המספרים", הוא מסביר, "חלק בלתי נפרד מהתהליך כולל השוואה לקיבוצים דומים עם פעילות ענפית זהה. בין אם בשביל ליישם מודלים מוצלחים ולהסתמך על תפעול נכון שהוכיח את עצמו, ובין אם בשביל למנוע נפילה בבורות שאחרים מעדו בהם".
הליווי השוטף נעשה תוך זמינות מלאה של בשן והצוות, וכמובן תוך כדי הגעה פיסית בתדירות גבוהה. היות שהשירות כולל בד"כ מספר ענפים במקביל, התוצאה הסופית מורגשת היטב בקופת הקיבוץ ובדוחות השנתיים.
בשן מסביר כי ההצלחה של המהלך מבוססת לא מעט על ההיכרות הבלתי-אמצעית עם העולם הקיבוצי והדינמיקה הקהילתית. כמו האמרה המפורסמת, "זר לא יבין".
"קיים יתרון משמעותי בליווי קיבוץ על ידי מי שמגיע עמוק מתוך ה-DNA של העולם הזה", הוא אומר, "אני לא רק דור שלישי ביגור אלא מגדל כאן באהבה את הדור הרביעי. אני מכיר טוב מאד את הצדדים של 'הפוליטיקה הקיבוצית' ואת האופי המיוחד של המערכות הקיבוציות".
"זו גם הסיבה שהליווי השוטף לא נגזר רק מתוך מספרים ונתונים אמפיריים. את זה יכול, לכאורה, לעשות כל יועץ חיצוני. הדוחות שלנו מפורטים, הניתוח הוא אמפירי וחד, אבל הרוח תהיה תמיד הרוח הקיבוצית".
לפרטים נוספים או תיאום פגישה, ניתן ליצור עימנו קשר:
עמיחי בשן, מנהל תחום התייעלות ורכש בקיבוצים
054-5618951, amichay@mkb-tene.co.il
אופיר שרון, מנהל המחלקה הכלכלית
054-7882297, ofirs@mkb-tene.co.il