חריגות בענפים הן לא גזירת גורל
הקיבוצים בישראל נמצאים תמיד תחת שינויים: כלכליים, חברתיים וארגוניים. לצד האתגרים שגלומים בכך מדובר גם במגמות שמייצרות הזדמנויות. הקיבוץ של מודל 2024 שונה בתכלית מהקיבוץ של 1993, וכמובן שאין לדעת מה תהיה התמונה ב-2033.
שלום רב,
האם מערכת החינוך בקיבוץ שלכם זקוקה לחינוך פיננסי? במידה שעניתם בחיוב, המשיכו לקרוא.
בליבו של כל קיבוץ מצליח עומדת מערכת חינוך חזקה ואחד ההיבטים החשובים ביצירת מערכת כזו הוא איזון כלכלי הכולל את הפקת המקסימום מהתקציב וניצול מרבי של הטבות ומקורות תקצוב מגורמים שונים. אם תרצו, ניהול פיננסי נכון שלא נשען על ההורים בלבד. אולם בעוד שתקציב החינוך הוא גורם משמעותי בהוצאות הקהילה, בקיבוצים רבים מתקשים לשמור על מערכות מאוזנות כלכלית וקושי זה מוביל תדיר ליצירת נטל כספי (מצטבר) על הקהילה, שיכול להגיע עד
כדי מיליון שקלים בשנה ויותר.
חריגה מתקנים בניהול כוח אדם, שכר עודף, הוצאות לא מבוקרות על מזון, אי -סדר וחוסר יעילות – אלה הן חלק קטן מהתופעות בהן נתקלנו במחקר ופיתוח שביצעה המחלקה הכלכלית של משקי טנא, בדרך להשקת שירות חדש של ייעוץ כלכלי וליווי למערכות החינוך בקיבוצים. מטרת השירות הינה ללוות את המערכות בפן הכלכלי. לאפשר למנהלי ומנהלות החינוך בקיבוצים לעסוק בניהול ופדגוגיה, בעוד שאנו נסייע בהיבטים הכלכליים. אנו נחתור להפיק את המקסימום מהתקציב הקיים, ונפעל להגדלת התקציב על ידי כלים פיננסיים שונים (למשל – ניצול מקסימלי של תקנים, מיסוי, תקצוב וכדומה).
האם זה עובד? בוודאי. אנו עובדים עם מספר רב של קיבוצים בפריסה ארצית אשר הגיעו לתוצאות מרשימות של התייעלות, חיסכון בהוצאות ושדרוג יכולות הבקרה והניהול השוטפים של תקציב החינוך. קיבוצים אלה מצמצמים משמעותית את תמיכת הקהילה בענף בשל גירעון תפעולי, ונהנים מבחינת התוצאות בפועל ברמה החודשית.
איך עובד תהליך העבודה? אי אפשר להגיד גם עובד וגם העבודה במשפט אחד. או איך עובד התהליך, או איך מתנהל התהליך.
התקציב ייבנה באופן המפורט ביותר וייקח בחשבון את כל הפרמטרים של ההכנסות וההוצאות החודשיות.
השקעה בציוד ובמבנים.
מכיוון שאנו נסמכים על נתוני הקיבוץ, נדרש שיתוף פעולה מול התמחירן ו/או חשב לטובת הפעילות השוטפת וקבלת הנתונים של השנה שעברה.
אופיר שרון, מנהל המחלקה הכלכלית:
ofirs@mkb-tene.co.il
054-7882297