חריגות בענפים הן לא גזירת גורל
הקיבוצים בישראל נמצאים תמיד תחת שינויים: כלכליים, חברתיים וארגוניים. לצד האתגרים שגלומים בכך מדובר גם במגמות שמייצרות הזדמנויות. הקיבוץ של מודל 2024 שונה בתכלית מהקיבוץ של 1993, וכמובן שאין לדעת מה תהיה התמונה ב-2033.
מזכירות התנועה הקיבוצית ממליצה לפעול לשינוי תקנות הערבות ההדדית בקיבוץ מתחדש. להלן ההצעה המבקשת להתאים את מנגנון "הפנסיה הקיבוצית" לשינויים ולתמורות שחלו קיבוצים ובמדינה מאז שנקבע נוסחן המקורי של התקנות בשנת 2005.
נוסח מוצע לתקנה 3 לתקנות הערבות ההדדית
הגדרות:
"תקציב פרישה" – 40% משיעור השכר הממוצע כהגדרתו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995.
"יום השינוי" – מועד שינוי סיווג הקיבוץ לקיבוץ מתחדש או מועד בו החל הקיבוץ נוהג כקיבוץ מתחדש כאמור בתקנה 12 (ב) להלן, על פי המוקדם.
3(א) הגיע החבר לגיל פרישה, ישלים הקיבוץ מדי חודש את מקורות הגמל של החבר, ככל שיהא צורך בכך, לסכום שלא יפחץ מתקציב הפרישה. החבר ימסור לקיבוץ את כל המידע הנוגע למקורות הגמל כתנאי להשלמה כאמור.
בסעיף זה "מקורות גמל": כל זכות גמל של החבר או המגיעה לו בגין פטירת בן זוגו החבר שנצברו עקב יגיעה אישית שלהם, או עקב הפרשות הקיבוץ לגמל לרבות סכומי גמל שנפדו, הוונו, הועברו, הומחו או שהחבר ויתר עליהם לטובת אחר ללא הסכמת הקיבוץ, וכן זכויות גמל של בן זוגו של החבר ככל שהקצבה הנובעת מהן עולה על תקציב הפרישה.
ב) החל מיום השינוי, חלה על יחידה משפחתית של חברים חובה להפריש סכומים מתאימים לגמל, על מנת שבגיל פרישה תעמוד לרשות כל אחד מיחידיה קצבה בגובה תקציב הפרישה. החבר ימסור לקיבוץ, מיזמתו או על פי דרישץת הקיבוץ, מידע בעניין זה.
ג) במקרים בהם עומדים לרשות בית האב נכסים או הכנסות מעבר למקורות הגמל, רשאי הקיבוץ להתנות את ביצוע ההלמה בהתאם לסעיף קטן (א) לעיל, בגילוי נאות של נכסי והכנסות החבר כאמור בתקשה 2 (ג'-ד) לעיל (למעט קצבאות הביטוח הלאומי ולמעט תקנה 2(ד)(3)) ולהביאם בחשבון לצורך השלמה. למען הסר ספק, זכויות החבר בדירת המגורים המשמשת למגוריו בקיבוץ לא יראו כחלק מנכסי החבר;
ד) רשאי החבר להציג לקיבוץ תיעוד מתאים לצבירת מקורות גמל או נכסים אחרים ולהסכים עם הקיבוץ בכתב כי החבר לא יהא חייב בהפרשות נוספות והקיבוץ לא יהא חייב בהשלמה לתקציב הפרישה.
ה) הוראת תקנת משנה זו לא תגרע מכל סכום או זכות שחבר שהגיע לגיל פרישה בטרם תיקונה היה זכאי להם.
הנקודה הראשונה מותאמת לחוק "חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג 1973" ולחוק "חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו התשע"ד 2014" מהם עולה כי פנסיה היא נכס משפחתי.
הנקודה השנייה מאפשרת להתייחס גם לקצבאות שארים מקרנות פנסיה כמקור פנסיוני.
הנקודה השלישית מחזקת את הדרישה לגילוי נאות.
לכל התייעצות או עזרה, צוות המלווים האקטוארים שלנו עומד לרשותכם לפי הצורך
יעל זמיר
סמנכ"לית שירות ומטה מקצועי
054-6472909
yael@tene-mbt.co.il