חריגות בענפים הן לא גזירת גורל
הקיבוצים בישראל נמצאים תמיד תחת שינויים: כלכליים, חברתיים וארגוניים. לצד האתגרים שגלומים בכך מדובר גם במגמות שמייצרות הזדמנויות. הקיבוץ של מודל 2024 שונה בתכלית מהקיבוץ של 1993, וכמובן שאין לדעת מה תהיה התמונה ב-2033.
שלום חברים,
הפעם נעסוק בבדיקת היתכנות כלכלית לנקלטים בקיבוצים. בדיקות אלה דרושות בכדי לבחון את מצבו הכלכלי של הנקלט ולמזער את הסיכון שהוא יהפוך לנטל כלכלי על הקיבוץ. הבדיקות מחולקות למספר שלבים ובכל שלב אנו בוחנים היבט אחר במצבם הכלכלי של הנקלטים ואת מידת איתנותם
בתחום זה.
אנו ממליצים לכל הקיבוצים לערוך תהליך מסודר של בדיקת היתכנות כלכלית לנקלטים בכדי להגן על חברי הקיבוץ ועל הקיבוץ עצמו.
מהם השלבים של הבדיקה לנקלטים בקיבוץ?
מטרת הבדיקה הפנסיונית היא לוודא שהנקלט צבר פנסייה מספקת במועד הקליטה ובהתאם לגילו, ושהוא עתיד לצבור פנסייה נוספת שלא תפחת מפנסיית המטרה של הקיבוץ, עד הגעתו לגיל פרישה. בלשון אחר – מטרתה לוודא שבמועד יציאת החבר הנקלט לפנסייה הקיבוץ לא יידרש להשלמת תקציב פנסיוני עבורו.
קיימות שתי שיטות לחישוב הפנסייה הנדרשת במועד הקליטה: השיטה הלינארית והשיטה המעריכית.
להלן דוגמא והסבר להבדל בין השיטות עבור גבר בן 40:
שימו לב שכל אחת משיטות החישוב מניבה תוצאת זכאות נדרשת שונה בתכלית עבור אותו החבר ועם אותם נתוני בסיס. הבחירה בכל אחת מהשיטות היא לגיטימית. עם זאת השיטה המעריכית משקפת באופן נכון יותר את הפנסייה שהנקלט צריך היה לצבור עד הגיעו לקיבוץ, על מנת שלא יהיה לעול תקציבי על הקיבוץ בגיל
הפרישה.
בהגיעכם לבחור את שיטת החישוב הפנסיונית עבור נקלטים בקיבוץ, יש להביא נתונים אלו בחשבון.
תהליך בדיקת זכאות פנסיונית:
כחלק מהערבות ההדדית שהיא מאבני היסוד של הקיבוץ, ומתוקף תקנות הערבות ההדדית, הקיבוץ מחויב לחבריו לקיום בכבוד. חמישה כיסויים ביטוחיים משמעותיים מסייעים לגדר את הסיכונים התקציביים הנובעים מהתחייבות זאת:
אנו ממליצים ללקוחותינו להגדיר את המדיניות בתחום הביטוח כלפי הנקלטים ולבצע בקרה על הכיסויים הקיימים לנקלטים במועד הקליטה. את ביטוח הבריאות ניתן להמיר בביטוח הבריאות הקולקטיבי של התנועה הקיבוצית אשר נותן מענה מצוין בקיבוצים שחברים בקולקטיב. בביטוח הסיעודי אין כיום מוצרי פוליסת ביטוח סיעודי פרטי והאפשרות היחידה בשלב זה היא הביטוח הסיעודי הקבוצתי של קופות החולים. ביטוח זה אמנם זול יותר אך יש בו בעיות הקיימות בכל ביטוח קבוצתי – הוא חשוף להעלאות מחיר, הפרמיה משתנה עם הגיל ואין צבירה של ערכי סילוק.
המלצתנו היא להוסיף להסכמי הקליטה סעיף אשר מחייב את הנקלטים לעשות ביטוח סיעודי פרטי כאשר יהיה מוצר חדש בחברות הביטוח. הביטוח הסיעודי הפרטי של חברות הביטוח אמנם יקר יותר, אך הוא חוזה אישי בין המבוטח לבין החברה ולכן תנאיו קבועים, הפרמיה בו קבועה בכל גיל והמבוטח צובר ערכי סילוק.
המלצותינו בנוגע לבדיקת כיסויים ביטוחיים:
מטרת בדיקת ההתפרנסות היא לבחון האם לאחר המעבר לקיבוץ ובניית הבית המשפחה תוכל לעמוד בהוצאותיה השוטפות. אנו בודקים האם הכנסות המשפחה בניכוי ההוצאות היום + הוצאות חדשות בגין המעבר לקיבוץ מותירות סכום חיובי.
אנו בוחנים את עלות הבית החדש שאותו מתכננת המשפחה לרכוש או לבנות כולל תשלומים לקיבוץ:
אופיר שרון, מנהל המחלקה הכלכלית:
ofirs@mkb-tene.co.il
054-7882297
סמדר עמיחי אביב, מרכזת את תחום האבחונים הכלכליים:
smadaraa@mkb-tene.co.il
050-2524202